Ontgiften

Ontgiften

In therapieën rondom gezondheid zijn er twee wegen:

1. de reguliere geneeskunde gebruikt gewoonlijk middelen om symptomen te onderdrukken, pijnen te stillen en in geval van infectie vaak antibiotica, als dat nog geen resultaat geeft kunnen er ontstekingsremmers gebruikt worden zoals corticosteroïden.

2. de natuurgeneeskunde, hier wordt nooit uitgegaan van symptoom onderdrukken maar zoeken naar de werkelijke oorzaak van het probleem om op een natuurlijke manier de balans in lichaam en geest te herstellen, zoals bij voorbeeld bij een hinderlijk eczeem niet de eczeem weg smeren met een regulerende hormoon crème maar zoeken naar de oorzaak die vaak in lever of pancreas te vinden is zodat er oplossingsgericht gewerkt kan worden.

Als natuurgeneeskundige therapeuten kiezen wij voor de tweede weg. Dit houdt in dat het lichaam geholpen wordt om zich op een natuurlijke manier te ontdoen van de belastende oorzaak zoals bv: stress, spijsverteringsstoornissen, infecties, verstoorde zuur/base balans, ongezonde voeding.

Bij het opnieuw in balans brengen van het lichaam kunnen er voor verschillende middelen gekozen worden zoals kruiden, homeopathie, frequentie remedies, acupunctuur, voedingssupplementen, bloesemremedies, verandering van lifestyle.

Wanneer een van deze wegen ingeslagen wordt gaat het lichaam zich ontdoen van giftige substanties. Dit verschijnsel noemen we ontgiften. Hierbij worden de uitscheidingsorganen: lever, nieren en lymfesysteem meer dan gewoonlijk belast. Dit heeft consequenties zoals vermoeidheid, jeuk, huiduitslag, vaginale afscheiding, dunne ontlasting, anale jeuk.

Wanneer een van deze symptomen optreed dient de dosering van het natuurlijke middel verlaagd te worden om zo min mogelijk ongemak te ervaren. De frequentie remedies die we vaak inzetten kunnen dan tijdelijk onderbroken worden.

Extra rust kan noodzakelijk zijn bij ontgiftingsprocessen van het lichaam.

Zorg altijd voor voldoende vochtinname want elke orgaan- of klierfunctie begint met water.

Wanneer het lichaam dat nodig vindt zullen vrijkomende, giftige stoffen (toxines), gebonden worden door een in het lichaam aanwezige vitale stof, waardoor belangrijke tekorten kunnen ontstaan, zoals:

  • Lecithine
  • Kalium
  • Jodium
  • Magnesium
  • Vitamine C
  • Omega-3 vetzuur
  • Selenium
  • Vitamine B-complex

Ook kruiden in de vorm van thee, tinctuur of tabletten kunnen ondersteuning geven bij het ontgiften van het lichaam. Voor de lever wordt vaak gebruikt: mariadistel, gember, artisjok, paardenbloem, chelidonium, lycopodium en lever/galblaasthee.

Voor de nieren: solidago of guldenroedekruid in de vorm van tinctuur of thee, paardenstaart, paardenbloem, berberis. Voor het lymfesysteem: lecithine, vitamine B5 (pantotheenzuur), helmkruid.